SOLO #2, 24e maj 2017

SOLO #2, 24 maj 2017

Sofia Jernberg - röst.

 

När Kungliga Musikaliska Akademin delade ut jazzpriset 2008 till Sofia Jernberg gav man en motivering som väl sammanfattar hennes musikaliska universum. Hon beskrevs som "ett nyskapande och kompromisslöst konstnärskap och en orädd musiker som med nyfikenhet och stor aptit på all sorts musik bryter ny mark i området mellan jazz och konstmusik." Trots att Sofias musik ofta kan betraktas som tämligen komplex har hon även en helt unik förmåga att kommunicera med publiken och är en ovärderlig länk för att skapa en ny publik till svensk jazz.

 

Sofia Jernberg är utbildad på Fridhems folkhögskolas jazzlinje och på Gotlands tonsättarskola och verkar i en rad olika grupper och ensembler såsom "Paavo" (som belönades med Sveriges Radios Jazzkatt 2007) och "Crochet". Hennes musik har många skiftningar. Den rör sig gränslöst mellan fri improvisation, jazz och nutida konstmusik. Den är ofta rikt utsmyckad men långt ifrån bara dekorativ. Låtarna kombinerar ofta improviserade avsnitt med komponerade. "Utmaningen är att få musiken att låta organisk. Det ska inte finnas några glapp mellan det som är skrivet och det improviserade."

 

Sofia har turnerat över hela världen: USA, Afrika, Europa och Asien samt framträtt på en rad prestigefulla musikfestivaler som Umeå International Jazz Festival och Kongsberg i Norge. Förutom ovannämnda jazzpris tilldelades hon också Jazzkatten 2009 för årets kompositör.

 

(Källa http://www.musikcentrumost.se/artist/sofia-jernberg)

Elsa Bergman - kontrabas

 

Elsa Bergman från Stockholm spelar kontrabas med inriktning mot fri improvisation. Hon kan höras bl.a. i banden "Anna Högberg Attack" och "Festen". Men ikväll får ni höra en improviserad solo kontrabas konsert.

Johannes Bergmark - surrealistisk musikalisk objektteater

 

Johannes Bergmark är en experimentell musikinstrument- och ljudskulpturmakare, improvisationsmusiker, skribent och elektroakustisk tonsättare. Han har utvecklat sitt arbete över ljudpoesi, butoh och performancekonst till en surrealistisk musikalisk objektteater med ett evolutionärt meta-instrument eller förstärkt scen som han kallar Plattform: http://bergmark.org/platforms

 

JB har turnerat och samarbetat mycket internationellt som frilansande musiker och konstnär sedan han tog gesällbrev som pianobyggare 1996. Han ger också föredrag och workshops, oftast kring experimentellt musikinstrumentuppfinnande och otraditionell musikinstrumentakustik, inkluderande traditionellt hantverk och grundläggande ljudteknik, i hopp om att frammana en värld där kunskap, händighet, inspiration och överraskning kan mötas och utvecklas tillsammans, och att inspirera människor att skapa sin egen fattigmansutopi ur tillgängliga resurser.

http://bergmark.org/

CONNECT WITH US

Follow Us On Social Networks